Какво е пранаяма и защо без нея йога практиката може да се превърне в обикновена физкултура

Всички знаем колко е важно да “дишаме дълбоко”. Защо това е така обяснява както модерната наука, така и вековната традиция на йога.

От гледна точка на съвременната наука, освен че укрепваме и разширяваме белите дробове, когато дишаме бавно и дълбоко, доставяме повече кислород на мозъка. Дълбокото дишане регулира парасимпатиковата нервна система, като я довежда до състояние на покой. Това кара сърцето и пулсът, а с това – и умът да се успокоят. Това естествено води до отпускане на мускулите (симпатиковата система престава да изпраща високи нива на кортизол и адреналин към организма и цялото тяло се отпуска). Затова когато задържаме асана за по-дълго и учителят ни каже да дишаме дълбоко, целта е да се отпуснем в задържането и да влезем по-дълбоко в позата.

Дълбокото дишане спомага за по-лесното извеждане на токсините от организма (чрез въглеродния диоксид, който издишваме, се освобождаваме от този отпаден продукт на метаболитните процеси). Но ако дишаме плитко и бързо, не успяваме да изхвърлим отпадъчните елементи.  

Ползите продължават: подобряване на стойката, облекчване на болката, подобряване на храносмилането и работата на мозъка и сърцето… По-доброто настроение също е свързано с дишането: колкото по-качествен е дъхът ни, толкова повече се повлиява и цялостният тонус. Да не забравям също, че дишането – бавно и дълбоко, е мощен инструмент за справяне със стреса, паник атаките и т.н.

Защо това има толкова пряка връзка с йога?

Начинът, по който дишаме, определя начина, по който се чувстваме. Когато сме под стрес, автоматично започваме да дишаме учестено, бързо и плитко. Това води до натрупване на повече въглероден диоксид в тялото, по-малко кислород и усещането за отпадналост, липса на енергия и…още повече стрес. От друга страна, когато сме спокойни и отпуснати, по естествен начин дишаме по-бавно и дълбоко. Това води до отпускане и успокояване както на тялото, така и на ума. Връзката с йога вече започва да става по-очевидна. 

Правило 1: Като за начало е добре да започнем с това да обръщаме внимание на начина, по който дишаме – и когато можем, да дишаме по-дълбоко, по-осъзнато, по-бавно.

Какво е прана?

Прана означава жизнена енергия, в китайската традиция известна като чи или ки. В аюрведа прана е понятие за жизненост, животоподкрепяща сила, енергия, силата, която поддържа живота и здравето на нашето физическо тяло. Нашият дъх е най-очевидният пример за прана, но тя е много повече от това. За първи път се споменава в Упанишадите – едни от най-древните текстове на планетата, където се описва, че тя е част от фината физическата реалност и материалния свят. Тя поддържа физическото тяло и е основа на ума и мисълта… Прана изпълва всички живи същества. В аюрведа се описват няколко  източници на прана: слънцето и слънчевата светлина, луната, въздухът, храната и водата.

Правило 2: колкото повече прана има в тялото, толкова по-жизнени се чувстваме. Имаме повече енергия, по-добър тонус, повече сила и балансът между ментален и физически план е по-здрав.

Пранаяма

Съществуват техники, с които можем да повишим и подобрим своята прана, известни с името пранаяма. В осемстепенната йога система на Патанджали (Ащанга или Раджа йога) се описва, че пранаяма е неразривна част от йога процеса (четвъртата стъпка от общо осем). Прана е жизнената енергия, а аяма означава разширяване, увеличаване. Техниките на пранаяма имат за цел да подобрят, заздравят и разпределят равномерно прана в тялото. По този начин в пранаяма използваме дишането, за да повлияем на потока на прана през тялото и енергийните канали, и да увеличим цялостните нива на енергия в нашето тяло.

Начинът ни на живот има огромно значение за качеството на нашето пранично ниво: храна, режим, сън, физическа активност, наличието на медитативна или духовна практика, сексуалният ни живот, времето, което прекарваме пред компютър – всичко това влияе на количествата прана. Неправилна диета, нередовно хранене, малко или нередовен сън, пушене, алкохол, стрес – всичко това причинява усещането, сякаш са ни паднали батериите; нямаме сила, лиспва ни жизненост. Това е индикация, че нашият прана баланс е на изчерпване и трябва да презаредим.  Изчерпването на прана води до девитализация на органите и крайниците, които тя управлява, и в крайна сметка до заболяване или метаболитна дисфункция. Техниките на пранаяма обръщат този процес, енергизирайки и балансирайки прана. Свами Сатянанда пише, че пранаямите трябва да се изпълняват след асана в интегрирана йога програма. В следващите стаии ще разгледаме конкретни упражнения и как да ги съчетаем според индивидуалните си нужди.

Правило 3:  От моите учители и опит  съм изградила собствено правило, че в сутришна практика изпълнявам пранаяма преди асаните, а във вечерен комплекс – след. 

Вместо заключение

Макар че дишането е по дефиниция неосъзнат процес, човек може да положи усилия в посока на това да го контролира и да го направи по-осъзнато. По този начин можем да започнем да свързваме неосъзнатото (подсъзнателното) със съзнателното. А за всеки йоги, който се нуждае от спокойствие на ума като съществена прелюдия към духовната практика, пранаяма може да се превърне в чудесен помощен инструмент преди медитация и садхана. 

 

Следващата седмица очаквайте:

Пранаяма според моята доша  – или как да изберем най-подходящата дихателна практика спрямо вида на моето тяло?

Сподели на...