Как да адаптираме своята йога практика, хранене и режим към студената част на годината?

С настъпването на есента тялото ни се променя. Сутрин ни се иска да останем под завивките “още пет минути”, мускулите стават по-малко еластични, иска ни се да си стоим повече вкъщи. Неслучайно през есента някои животни спят зимен сън, а ако и вие като мен сте от тях, разбирате защо йога практиката през студените есенни сутрини може да се окаже предизвикателство.

Важно е да познаваме природните закони, които обуславят промените във външния свят и как това влияе върху тялото, емоциите и духа. Както природата се променя от един сезон в друг, както денят преминава в нощ, както циклите на луната и слънцето постоянно се променят, така и тялото ни има периоди на по-висока активност и периоди на почивка, насочване навътре. През есента и зимата енергията на земята и всички растения се насочва навътре, случва се своеобразно затваряне, за да може да се натрупа и запази. Слънчевата светлина и топлина в това време на годината са по-слаби, затова и тялото има нужда от допълнително затопляне и загряване – практики, които да повишат вътрешния огън, агни.

Добрата новина е, че есента и зимата са време, което можем да използваме за интроспекция и активна медитация, за посяване на намерения. Така както земята пази семената на растенията цяла зима под снежната си покривка, и ние можем да развием практика, в която да използваме времето, за да забавим темпото или да работим над качества като търпение, например.

Аюрведичният поглед към есента

Как да адаптираме своята йога практика, хранителен режим и ежедневни навици към студената част на годината? Аюрведа – науката за добър живот, която върви ръка за ръка с йога, има отговор за това. Аюрведа обяснява, че през есента и зимата се повишава елементът Вата (вятър), който носи студа и сухотата. Природата на Вата е именно студ, сухота, твърдост, чупливост. Логично, тъй като вятърът и студът през тези месеци се засилват, тези качества се проявяват и в тялото под формата на крампи, настинки, схващания, студени крайници. Вата също така се отнася и до нервната система, както и до движението на ставите и костите, кожата. По отношение на менталните и емоционалните състояния пък завишената или дебалансирана Вата води до усещане за нервност, безпокойство и трудна концентрация.

Това са само някои от симптомите, че вашият вътрешен вятър е повишен, но с правилна рутина, храна и практика ще можем да го балансираме и успокоим.

Заземяване

Вятърът и въздухът ни карат – буквално и преносно – да витаем в облаците. Когато това е така, имаме нужда от заземяване. При повишена Вата се препоръчва заземяваща йога практика – навеждания напред, които позволяват на тялото и ума да се успокоят и забавят; изправени асани, които помагат на баланса да се възвърне и установи навсякъде в тялото, извивки и усуквания, с които изчистваме токсини и разбира се усилена пранаяма и медитация, с които да успокоим и баласираме ума.

Затопляне

Есенните и зимни месеци са времето на настинките и вирусите. Затова асаните, които отварят гръдния кош, гърлото и синусите, ще спомогнат за повишаване на топлината в тялото и подпомагане на дихателните органи, ще затоплят гърлото, белите дробове и бъбреците и ще помогнат за изчистване на храчки и запушен нос.

 

5 йога асани за есента

Слънчев поздрав (Сурия намаскар)

Изпълнявайте го всеки ден, за да затоплите тялото, да вкарате дишането в ритъм и да си дадете тонус за деня. Повторете 8 цикъла.

Навеждане напред (Уттанасана)

Усетете как стъпалата и краката са здраво стъпили, как се заземяваме дълбоко и устойчиво в пода. Фокусирайте вниманието в Удхияна бандха (стомаха зад пъпа) и си представете, че дишате оттам. Отпускайте мускулите на прасците и бедрата все повече и повече с всяко следващо издишване. Останете тук поне 5 вдишвания.

Главоколянна поза (Пашчимотанасана)

Седнете и усетете седалищните мускули и опашката. С всяко следващо издишване си представете, че потъвате навътре в земята и имате все повече стабилност. Поемете дъх и вдигнете ръце. С издишване хванете пръстите на краката или петите. Отпуснете челото и главата. Използвайте възглавничка или навито на руло одеало между гръдния кош и бедрата, докато постепенно успеете да докоснете коленете с чело. Тази асана е дълбоко релаксираща и успокояваща. Останете в нея поне 10 вдишвания.

Страничен триъгълник (Уттитха паршваконасана)

Натиснете от ръцете, за да засилите усукващото действие на гръбнака. И двата крака са активни и здраво стъпили на земята. Горната част на тялото е отворена и добре разтегната, като усещаме как издължаваме от ръката и гръдния кош. Изпънатата ръка е с изпънат лакът. Дишайте дълбоко 5-7 цикъла в тази асана, след което я направете на другата страна.

Лък (Данурасана)

Отворете гърдите, гръдния кош, представете си как тялото ви се отваря и свеж кислород изпълва белите дробове. Хванете глезените с ръце и почувствайте пространство в областта на кръста. До три повторения.

Пранаяма

След изпълнение на асаните, направете пранаяма – огнения дъх Капалабатхи, практика, която повишава значително топлината в тялото, премахва слузта от дихателните пътища и повишава тонуса. Това са бързи, енергични издишвания, пасивни вдишвания и прибиране на долната част на корема. Можете да започнете с цикли от 30 вдишвания и постепенно да увеличите до 100.

Завършете практиката в Шавасана за поне 3-4 мин, като задължително се завийте с одеало или шал, за да запазите натрупаната топлина и енергия.

Сподели на...