Скоро приключи нашият летен морски йога ритрийт Finding Balance на един от най-красивите плажове по родното Черноморие – къмпинг Градина. 

Тюркоазено море, безкрайна плажна ивица, само няколко отворили заведения (лично за мен – огромен плюс) и спокойствието, което можеш да срещнеш само в началото и края на сезона. Всичко това превърна нашата йога ваканция в спокойно потапяне в йога рутината, която толкова много ни липсва в града. Бяхме истински късметлии с времето, слънцето беше с нас през всичките седем дни, морето бе спокойно като огледало, а туристите и чадърите все още не бяха превзели плажа. 

Практиките ни бяха сутрин и вечер. Първата ни йога за деня започваше в 8.00 на плажа, а вечерната практика бе по желание – от 17.00 край басейна.  И преди съм преподавала на открито, но винаги и със зала на разположение. От йога престоя си в Индия и немалкото писания по темата знам, че изначално йога винаги се е практикувала на открито. В Индия наистиан рядко ще откриете “зала” в смисъла, който влагаме в Европа – помещение с четири стени, таван и прозорци. Там (почти) всичко се случва навън, под навес и най-много няколко плетени прегради от ратан, които да спират вятъра.

На Запад обаче нещата са по-различни. Съвременните йога студия наложиха на йога един по-различен имидж: че тя трябва да се случва в студио, сред минималистични интериори. Или че имаме на разположение какви ли не удобства – от възглавнички, колани и болстъри до чай и смути, че климатици разхлаждат въздуха и пулверизатори изпаряват етерични масла. Това несъмнено прави практиката много по-приятна, но не задължително я прави по-истинска. И понеже моето лично кредо е свързано с  търсене на баланс между традицията, изначалната автентична форма на йога, и това как да я приложим днес, се вдъхнових да пиша по темата. Кои за плюсовете и минусите на практиката на открито?

7 причини да кажем “ДА” на йога сред природата

Не е нужно да убеждавам никого, че времето сред природата е по-добре прекарано време от това в залата. Скорошно изследване,  публикувано от Американската Национална библиотека по медицина твърди, че всяка форма на физическа практика или упражнения, които се правят в естествена среда, имат огромни предимства за човешкото здраве: от по-добро справяне със стреса, намаляване на гнева и депресията, до увеличаване енергийните нива, намаляване умората и подобряване на самочувствието. Затова нека разгледаме някои от предимствата, които идват с практикуването на йога на открито:

1. Развива и заздравява белите дробове 

Белите дробове са изумителен орган: събират до 6 л въздух. Практикувайки йога на открито, вдишваме кислород с по-добро качество, което от своя страна разрушава замърсителите и токсините,  натрупани в алвеолите на дробовете. С по-добър кислород човек може да вдишва и издишва повече въздух, подобрявайки работата на сърцето. Дихателните упражнения (пранаяма) са изключително важна част от всяка йога практика – без тях лесно можем да кажем, че изпълняваме обикновена гимнастика, вместо йога. Правилното, дълбоко и осъзнато дишане не само ще ни зареди с повече енергия (прана), но и ще ни помогне да влезем по-дълбоко в асаната, ще ни даде повече издръжливост и сила, и ще осигури повече жизненост и свежест на мозъка. 

2. Зареждане с витамин D

Витамин D е от решаващо значение за по-здравите ни кости. В наши дни имаме все по-ниски нива на витамин D – дефицит, който се дължи на редица фактори, един от които е ограниченото време, което прекарваме на слънце, за сметка на все по-дългото време, което прекарваме в офиса или…в фитнеса и залата например. Последствията от недостига на витамин D, според сп. American Scientific, биха могли да доведат до сърдечни болести, депресия и рак. Както се казваше в една стара песен, не е важно какво правиш, важно е къде и с кой… По същия начин и с йога – чудесно е, че отделяме време за йога, а още по-чудесно ще е, ако можем да си позволим от време на време да преместваме практиката си в парка. 

3. Ходенето с боси крака подобвява здравето на сърдечно-съдовата система

Доказано е, че когато ходим боси по трева, пясък и т.н. стимулираме центрове в мозъка, които намаляват нивата стрес, болка, стимулират функцията на вътрешните органи и подобряват съня.  Да не говорим, че йога винаги се е практикувала на бос крак 🙂 Затова практиката наоткрито винаги е още по-чудесна, ако е без чорапи. За мен винаги е било любимо да си събуя обувките веднага, щом помириша плажа или планината. Този конктакт със земята ме зарежда неимоверно. Не мога да си представя също да правя йога с маратонки, както някои модерни йоги в YouTube предлагат!

4. Подобрява концентрацията и способността ни да слушаме

Ако сме на чисто и естествено място, никой музикален саундтрак не може да надмине естествените звуци на Майката природа. Когато практикуваме йога сред природата, автоматично подобряваме уменията си за слушане, постепенно се научаваме да насочваме вниманието си по-осъзнато към гласа на учителя и задълбочаваме концентрацията си. Малко започваме да забелязваме и всички останали по-фини шумове, цветове и аромати околко нас. И така постепенно се учим да влизаме във връзка с вътрешната си същност.

5. Развиваме по-силна връзка с природата

Практикуването на йога на открито ни помага да се свържем със заобикалящата ни среда и да я възприемем не просто като декор, в който се случва нашето живеене. Колкото повече време прекарваме навън, толкова по-силно усещаме себе си като част от цялото, която има нужда да се свърже обратно с тази естествена хармония. И понеже йога означава именно да се свържем, с практикуването сред природата ние се стремим да установим отношения на любов и грижа към природата, която ни дава всичко необходимо и която е така щедра и неповторима.

6. Баланс на енергията

Всичко в йога започва от стабилната основа. Учим се как да градим основата на всяка асана, като заземяваме правилно тялото. А основата на всяка основа е Земята. Когато практикуваме на открито, седим на земята и ходим боси, нашата кореновата чакра (муладхара) ще започне да се хармонизира с честотата на заобикалящата среда и ще започнем да усещаме себе си по-спокойни и заземени. 

7. Има място за всички

С нарастващата популярност на йога в града, в повечето студия се случва едно почти налудничаво блъскане в съблекалните и борба за място, на което да си опънеш постелката. Пълна лудница, като се има предвид, че отиваме на йога, за да релаксираме и – не дай си боже – да сме по-добри и мили хора. Ако отидете на открито обаче, имате повече пространство, има място за всички и няма как да се блъснете в стената.

 

5 причини ПРОТИВ или защо понякога ни трябва зала…

Всички знаем, че ползите от йога са безброй и че дори се увеличават, когато практикуваме на открито. Нищо в този свят обаче не е черно-бяло: освен позитивите, за нас, градските хора, една практика сред природата може да донесе и немалко негативи – от дребния дискомфорт на непознати жужащи насекоми до по-сериозни притеснения. Ще разгледаме някои от тях, които наблюдавам през последните години. Точките по-долу се базират на моята лична практика и на обратната връзка от различните ни ритрийти и йога обучения. 

1. Атмосферните условия

През пролетта и лятото, когато правим повечето си ритрийти, никога не знаеш кога НАИСТИНА ще завали. Често се случва времето да е слънчево – дори “прекалено” слънчево, и е по-комфортно да се приютим в зала. Лично за мен силното слънце се явява най-големият проблем – буквално не мога да седя на слънце без очила, но да преподавам с очила е неудобно, и ми се струва непрофесионално. 

Вятърът също влияе – често той буквално “отнася” гласа на водещия и намалява чуваемостта.  Ако сме на плажа, където има силен вятър, това често се явява проблем – налага се да говорим по-силно от обикновено.

Независимо дали се крием от дъжда или от силното слънце, наличето на отделно помещение специално за йога практиката дава усещането, че това време е различно от времето, което прекарваме навън в разходки – и дава възможност на ума да се съсредоточи в практиката.

2. Йога навън винаги е по-интензивна 

Често йога практиката на открито се случва на плажа, на пясъка или на полянка, където заради неравния терен асаната ни може да се превърне в истинско предизвикателство. Пози за баланс и асани на един крак ще са ни по-трудни сред природата, отколкото в зала. Ще усетим, че дори вятърът има значение, когато сме във Врикшасана или Вирабхадрасана 3. Затова йога на открито изисква повече опит и концентрация и невинаги е подходяща за абсолютно начинаещи.  Една такава практика е свързана с повече натоварване и може да доведе до травми, ако не се практикува внимателно. Както учителят, така и учениците трябва да са особено съзнателни, когато практикуват навън.

От друга страна обаче това учи да се адаптираме към средата, да си взаимодействаме с елементите на природата и да сме по-гъвкави: не само физически, но и ментално, към вечно променящата се среда.

3. Шумът 

Навън е шумно. Навън има хиляди неща, които да ни разсеят, раздразнят или отвлекат вниманието. Затова постоянно запушваме ушите си със слушалки, за да се изолираме от всеки шум, който не ни изнася. 

В началото на парктиката именно шумът е нещото, което ни прави впечатление, когато практикуваме на открито. “Има мухи и тревички!” “Пеят птички и ми пречат да се съсредоточа”, “Тая река много шумна!” – това са все цитати по истински случай. За начинаещият йоги това е нормален трик на ума: да иска да се върне към познатото и удобното, в което няма нищо лошо. Въпросът е да преодолеем това желание на ума да търси комфорта и да продължим, като се доверим на процеса. Това е единственият начин да растем и да вървим напред.

Разбира се, тишината е особено важна по време на медитацията и релаксацията, особено за начинаещи групи. В такива случаи наличието на зала или друго тихо място е абсолютно задължителна. Уверете се, че по време на Шавасана ще имате пълна тишина. 

 

4. Слънцето

Колкото и да обичаме слънцето и да се опитваме да прекарваме възможно най-много време навън, що се касае до йога практиката, тя не трябва да се прави на директно силно слънце. Ако искаме да изнесем своята йога на открито, важно е да имаме винаги тента или навес.

Най-простият съвет е да се ориентираме по часовете на изгрев и залез: час преди това и час след това е най-доброто време за йога. Не се препоръчва йога да практикуваме по обяд, когато слънцето е най-високо, защото това засилва и вътрешния огън в тялото и предизвиква още по-голямо затопляне. Така че ако планирате да преместите личната си пракика на плажа или в парка, изберете часовете рано сутрин или след залез. 

5. Зяпачите

Ако спретнете йога клас на плажа, шансът да дойдат зяпачи е голям. Много ученици, особено начинаещите, се притесняват от това. Все пак йога не е сценично изкуство – не е предназначено за гледане от публика. Трудно е да влезеш навътре и да погледнеш в себе си, ако наоколо се е събрала тълпа с пуканки. Затова за нас като учители е от изключителна важност да осигуряваме на учениците си сигурна среда, в която да могат да практикуват необезпокоявани.

 

Вие къде предпочитате да практикувате? Кои са вашите причини ЗА и против да излезем извън залата? Споделете ни в коментарите!

Сподели на...