Все по-трудно става на човек да се събуди отпочинал. Случвало ли ви се е, независимо колко часове сте спали, да се събудите безжизнени, без енергия, сякаш още по-изморени? Е, и за това йога има отговор: йога нидра или йогийският сън. 

Науката за съня

Йога Нидра е мощна техника, част от науката на йога, която може да се преведе като „психичен сън“ или „съзнателен сън”. В него се научаваме да се отпускаме съзнателно. Състоянието на релаксация се достига, когато съзнанието се отдели от външните си обекти (сетивни органи) и от съня. Тогава умът остава неподвижен и става много мощен. В това състояние можем да подобрим състоянието на тялото, способността да се концентрираме, да развием паметта, да увеличим знанията, креативността, да открием вътрешния си потенциал, да преструктурираме ума и т.н.

Йога Нидра е систематичен метод за достигане на физическа, емоционална и психическа релаксация. Това е състояние на сън, в който сме в пълно съзнание. При него умът остава на границата между будността и съня, при което съзнанието действа и на двете нива, но не е свързано с никое от тях.

Тъй като е много трудно да останем в това състояние, ще има моменти, в които съзнанието ще насочи навън и ще се събудим, и други, когато то ще се “изплъзне” в съня и ще заспим. С практиката съзнанието има тенденция да се стабилизира на ниво „нидра“, и така с времето ше ни става по-лесно да влезем в „съзнателен сън“. 

Да скочиш в дълбокото

В това състояние умът е много възприемчив. Тук съзнанието може да контактува с подсъзнателните и несъзнаваните измерения, позволявайки да се прояви потенциалът, който остава в тези дълбоки, труднодостижими нива на ума. При тази дълбока релаксация ние ставаме нещо като „психонавти“ на собствените си психически пространства. Чрез самонаблюдение започваме да изследваме своя вътрешен свят и можем да го пречистим от нежелани подсъзнателни нагласи, да намерим решение на проблемите и конфликтите си, отваряйки се пред възможността да осъзнаем и намерим своята истинска вътрешна цел в живота (дхарма).

Йога нидра трябва да се използва за личен и духовен напредък. Следователно трябва да разберем, че независимо дали изпитваме страдание или удоволствие на грубо ниво, трябва да се научим да не се привързваме към тези чувства, състояния и етапи. Науката за йога надълго се занимава да обясни, че именно силните ни привързаности пораждат страданието в този живот. Затова чрез вътрешно самоусъвършенстване, чрез вяра и пречистване на съзнанието с помощта на техники като йога нидра, човек може да превъзмогне тези състояния.

Как се изпълнява йога нидра

Нидра йога е практика, която може да се научи от квалифициран инструктор. След време човек може да я практикува сам, но едва след като методът се усвои. В часовете по Йога Инбаунд я правим накрая, след физическия комплекс и пранаяма.

Йога нидра трябва да се практикува в проветриво помещение, без течение, с приятна температура и в полумрак. Нидра се практикува легнал по гръб, в поза за релаксация (Шавасана). Тялото се завива с одеало.

Важно е да не заспите. Комфортът, който тази поза осигурява, улеснява задълбочаването на отпускането, но рискът първите няколко пъти да заспите е голям. Ако това се случи, и това е напълно нормално, то в момента, в който го осъзнаете, се върнете обратно към практиката. Малко по малко ще придобиете контрол и ще се научите без усилия да оставате в това състояние между будност и сън.

Ако се каквито и да е разсейвания (сърбеж или дискомфорт на физ. ниво, или мисли и картини на психическо ниво), се препоръчва да влезете в ролята на „страничния наблюдател”. Представете си, че стъпвате една крачка назад и просто наблюдавате тези мисли, без да се опитвате да ги променяте., не се идентифицирате с разсейването или менталните картини, и така лека – полека продължете да следвате медитацията и отпускането. По време на йога нидра кръвното налягане, пулсациите на кръвта и телесната температура намаляват, така че е важно да се затоплите добре, дори ако е лято.

 

Подарък: водена йога нидра за слушане

Готови ли сте да опитате? С тази безплатна водена релаксация можете лесно да започнете своята йога нидра практика у дома. Намерете си удобно и тихо местенце, легнете и се завийте добре. Отделете си 20-тина минути, в които никой няма да ви закача и…. започнете своята практика!

 

Сподели на...