Loading...
Петте елемента: пролетен ритрийт в Родопите, 1-6 май, с. Гудевица 2019-01-03T00:50:19+00:00

Project Description

АКЦЕНТИ
 • 5 нощувки в къщата до Училище сред природата
 • закуска, обяд и вечеря с вегетарианска храна
 • йога практика всеки ден
 • анти-стрес медитации и упражнения за свързване с природата и нейните елементи
 • арт сесии на открито
 • готварски работилници
 • терапевтични сесии (семейни констелации и др. практики)
 • разходки в планината
ВОДЕЩИ

Марина Желева
Йога инструктор
0895 777 381


Десислава Писарова

Арт терапевт
0888 267 244

ОПИСАНИЕ НА РИТРИЙТА

ПРОЛЕТЕН РИТРИЙТ ЗА ЦЯЛОСТ, СИЛА И ВДЪХНОВЕНИЕ

Йога, творчество, игри, терапевтични практики  и медитации с 5-те природни елемента

ДАТА: 01 – 06 май 2019

МЯСТО: Училище сред природата, с. Гудевица

Ако животът в града и работният ритъм ни идват в повече, имаме нужда от ваканция. Не просто ваканция, а пълно потапяне дълбоко в планината и навътре към себе си. Пролетният ни ритрийт с петте елемента на природата е такова преживявяане – време за йога, разходки, медитации, практики и ритуали за свързване с елементите, арт терапия и др.

В сърцето на Южните Родопи ще се потопим в автентичната обстановка на село Гудевица и ще се посветим на връзката със себе си, интуицията, здравето и силата да творим. Програмата ни е основана на петте природни елемента: вода, въздух, огън, земя и етер и връзката им с нашето тяло, ум и душа. Всеки ден е тематичен, посветен на един от елементите, и съдържа йога, творческа сесия*, терапевтична сесия**, медитация или природен ритуал, както и време за себе си, разходка и почивка. Ще се храним с питателна вегетарианска храна – аюрведични аромати и местни родопски гозби като пататника на баба Лена и качамака на леля Захаринка. 

Всичко това ще се случи в чародейната обстановка на Училище сред природата. Намиращо се в сградата на някогашното селско читалище, то е изцяло реновирано от нашите приятели фондация „Бъдеще сега“. Мястото е своебразен еко център, направен с много любов и творчески дух. Домакините осъществяват проекти и каузи, свързани с обучение, личностно развитие, екология и осъзнато потребление.

Настаняването е в споделени стаи (4 до 8 души) със споделен санитарен възел. Ако не държите на класиката –  двойна стая с лична баня и тоалетна – ви гарантираме, че ще сте поредният човек, който ще си тръгне влюбен в това прекрасно и чисто кътче на Родопите.  Повече за Гудевица и опциите за настаняване прочетете по-долу.

*Творческа сесиясебепознание чрез различните изкуства, природни елементи и ритуали; насърчава играта, забавлението, експериментиране, приключение по възможност на открито в природата;

**Терапевтична сесия – дава възможност за изследване в сигурна среда, разглеждане на лична тема или предизвикателство чрез допълнителни медитации, констелации, индивидуални и групови упражнения.

Максимален брой участници: 12 души

ПРОГРАМАТА
ВСИЧКИ ПРЕДСТОЯЩИ РИТРИЙТИ

ВПЕЧАТЛЕНИЯ

Очаквах нещо много нестандартно. Бях малко притеснена, защото реших да го споделя с мъжа ми и двамата ми сина – не знаех дали ще им хареса. Получи се вълшебство! За мен и за тях – получи се някака магия, друга вибрация, друго усещане, вътрешно осъзнаване. Изпълнена съм с чувство на вътрешна благодарност, усещане за вътрешно чудо.

С благодарност на Деси и Марч за прекрасните съвместни срещи, в които успяват да провокират и извадят от присъстващите скритите им потенциали и способности.

Полезно, вкусно и освобождаващо! Истинско бягство от ежедневието с моменти на преосмисляне и определяне на посоката за личностно развитие.

Духовно и физическо преживяване, което беше удовлетворяващо, предизвикващо и омиротворяващо.
Благодаря за всичко! Бих го описала като нещо, което всеки в някакъв момент трябва да направи, за да открие нещо за себе си и да работи за това да е по-пълноценен и добър човек.
ЦЕНА
Ранна регистрация до 15.03.2019г. Регистрация след 15.03.2019г.
465 лв. 500 лв.
КАКВО СЕ ВКЛЮЧВА
 • 5 нощувки в споделена стая
 • вегетарианска храна (закуска, обяд, вечеря)
 • всички практики и материали
КАКВО НЕ СЕ ВКЛЮЧВА
 • пътни разноски
 • закупуване на местни продукти
 • такси за туристически обекти или други турове, неописани в програмата

ПРОГРАМА

1 май
Тема: Приказката започва: многообразието
Пристигане и настаняване. Откриване, запознаване с мястото. Опознаване на участниците. Създаване на среда на доверие, подкрепа и групов дух. Представяне на целите, програмата, избраните методи. Настройване към себе си.

2 май
Тема: Връзка с Вътрешното дете
Природен елемент: Въздух
Творчески елемент: Музика и танц
Да се свържем с Вътрешното дете означава да се свържем с изначалните същностни качества на душата. Чрез стихията на въздуха, движение, танц и дихателни практики ще се докоснем до детето в себе си и ще го поканим да ни съпътства в процеса до края.

3 май
Тема: Среща с Вътрешния творец
Природен елемент: Земя
Творчески елемент: Глина и естествени материали
Вътрешният ни творец представлява съзидателната енергия, дарбите и себеизразяването. С помощта на елемента земя ще си припомним какво ни дава сигурност, ще изследваме пречките и кое е това, което ни спира да творим. Ще си припомним какво ни дава сигурност и свобода.

4 май
Тема: Силата на Вътрешния лечител
Природен елемент: Огън
Творчески елемент: Приготвяне на храна, билкови еликсири
Вътрешният лечител е този аспект на душата, който знае какво е най-добро за нашето физическо, ментално и емоционално здраве. Този ден ще е изпълнен с аромати, вкусове и обмен на знания от лечебницата на природата.

5 май
Тема: Интуицията или Вътрешния водач
Природен елемент: Вода
Творчески елемент: Рисуване с думи, емоции, бои, цветове
Водачът е като водата – не спира и винаги намира пътя. Той ни води и напътства, когато сме свързани с нашето дете, творец и лечител. Ако не сме – ни съпровожда през предизвикателства, за да си ги върнем. Ще се свържем с качествата на водата: водене, следване, гъвкавост, промяна.

6 май
Тема: Приказката продължава: единство в многообразието
Природен елемент: Етер
Творчески елемент: Създаване на мандали
Етерът е пространството, което държи всички елементи заедно. В този последен ден отново ще се докоснем до всички елементи и качества чрез създаване на мандали. Ще направим специална медитация в кръг за връзка със себе си, с другите и с природата, така че да се приберем по-центрирани, спокойни и вдъхновени за творчество.

Дневна програма*
8:00 – Йога практика
09:30 – Закуска и свободно време
11:00 – 13:15 – Творческа сесия
13:30 – Обяд и свободно време
16:30 – 18:00 – Терапевтична сесия
18:15 – 19:15 – Моето кътче – време за рефлексия и прозрения от деня
19:30 – Вечеря
20:30 – По желание: допълнителни медитации и ритуали, игри, приказки край огъня

*Програмата подлежи на промени в зависимост от темата на деня, времето и спецификата на групата. Възможност за разходки и преходи до връх Ком (Родопски), изворите на р. Арда, пещера Ухловица и др.

**Всички сесии и модули са по желание. Ако не ви се участва в някоя от практиките, сте свободни да се разхождате, да четете или да поспите на воля.

КАКВО ДА НОСИМ
 • Удобно облекло за йога
 • Дрехи, обувки, якета за разходки в планината
 • Шапка за слънце и слънцезащитен крем
 • Бутилка за вода за многократна употреба
 • По желание: собствена йога постелка. Осигуряваме постелки за всички участници.
 • Тефтер или тетрадка за водене на записки
МЯСТОТО
с. Гудевица

Село Гудевица се намира на 30 км. от Смолян и на 2 км. от гръцката граниица. Пътят е дълъг, криволичещ и живописен. Пристигнеш ли, се чувстваш в рая. Селото е много живописно, районът е девствен, красив и чист. Усеща се магията на Родопа планина. Валя Балканска е учила в училището до 4 клас и творческата енергия обгръща всичко. Църквата се намира в непосредствена близост до читалището. Зад него има аязмо, където водата е с лечебна сила. Съседните махали са сгушени сред хълмчетата.  С кола се стига до определено място, след което има 7-8 минутно изкачване пеша по калдаръмените улички.

Училище сред природата

В сградата има две зали за обучения, йога, практики. Има кухня, където приготвяме хрантата с любов. Докато миеш чинии, можеш да гледаш залеза през прозорчето над чешмата. Терасите са очарователни – от едната можеш да посрещнеш изгрева, а от другите две да изпратиш слънцето. Има хамаци, кътчета за дрямка, музикални инструменти, арт материали, детски и други игри и голяма запазена колекция от книги. В читалището има възможност за настаняване в стая с 4 легла и в голямото подпокривно пространство (без санитарен възел в същата сграда, ползва се в съседната).

Къщата за настаняване се намира до читалището. Разполага с баня и тоалетна на всеки етаж; стая с 4 легла и по-голяма стая с 10 места. Всички легла са на два етажа. Освен санитарния възел в къщата, има и още 3 външни еко тоалетни и една външна баня с топла вода и невероятна гледка.

ВОДЕЩИТЕ
Десислава Писарова, арт терапевт

Аз съм Деси и обичам хората, природата, изкуството и Творецa.  В творческото пространство на арт и йога ритрийт заедно с вас създаваме подкрепяща среда за двама много важни наши партньори: Вътрешното дете и Твореца в нас.  Ще работим с рисуване, глина, писане, движение, танц и др.

Методи на работа: Коучинг и консултиране, Експресивна арт терапия, Оида терапия, Смейни констелации, Медитации, Активности в природата, Учене през игра и преживяване.

Марина Желева, йога инструктор

Аз съм Марина и ще ви водя в света на йога. Ще се радвам, ако с нашите арт и йога ритрийти успеем да ви вдъхновим да опитате йога за първи път. А защо не и йога да стане част от живота на всеки и да ни дари с едно по-устойчиво усещане за вътрешен мир и щастие. Вярвам в творческия потенциал на всеки, в искрения ни стремеж да бъдем по-добра версия на себе си, и че това е възможно, само ако тръгнем с отворено сърце по духовния път.

Методи на работа: йога инбаунд, хатха йога, хатха-виняса, пранаяма, медитация, йога нидра, киртан

ФОРМА ЗА РЕЗЕРВАЦИЯ

дане

записване до 15 март - 465 лвзаписване след 15 март - 500 лв

нямам изискваниявегетарианскавегандруга (моля, посочи в коментар)

Съгласявам се с ОБЩИТЕ УСЛОВИЯ (прочети тук)

Съгласявам се с политиката за управление на лични данни в Декларацията за поверителност* (прочети тук)

ПЛАЩАНЕ

За да се запишете, е необходимо да попълните формата за регистрация и да преведете 50% капаро в 3 дневен срок. Проверете и спам папката на електронната поща, за да видите и-мейла за потвърждение на резервацията.

Ще получите от нас обаждане и данни за превод.

За регистрация след 15.04 се заплаща цялата сума.

Условия за анулиране на резервация:

 • При анулиране на резервации 15 или повече дни преди началото на престоя, сумата се възстановява напълно.
 • При анулиране на резервации от 5 до 15 дни преди началото на престоя, сумата се възстановява на 50%.
 • При анулиране 5 или по-малко дни преди събитието или неявяване, сумата не се възстановява.
 • Не се възстановяват суми в случай на напускане на събитието по-рано от предвиденото.

Събитието ще се осъществи при минимум 10 потвърдени  участници.

Организаторът си запазва правото да прави промени в офертата, ако важни обстоятелства го налагат, като потребителят ще бъде уведомен за това чрез сайта artyogaretreat.com