В нашите Арт и йога ритрийти се потапяме в магичното свещено пространство на Женския кръг. Понякога го създаваме целенасочено, понякога се случва спонтанно от само себе си, защото женски кръг се оформя почти винаги, когато жени се събират на едно място с добри намерения и желание да се усъвършенстват и  погрижат за себе си. В края на сбирката, както и на ритрийтите жените споделят, че се чувстват разширени, обогатени, вдъхновени, пълни, радостни, благодарни, осъзнали проблем, намерили решение и още много неща… Това е и причината в последно време жените в България, както и по цял свят да посещават ритрийти. На ритрийтите има женски кръгове, а в града не знаем къде да отидем на подобно преживяване.  Арт и Йога ритриит вече предоставя такова пространство в София и Бургас.

Заповядайте всеки месец на:

Женски кръг за творчество, медитация и подкрепа

София, ул. Цар Симеон, 13
Бургас, Възраждане, бл 2 или друго място според групата

Има много ползи от присъствието на такъв тип женско събиране, които споделям с вас по-надолу. Първо обаче ще ви разкажа накратко историята на женския кръг и какво точно представлява.

 

Женският кръг през вековете

Кръговете със свещен център са много древни и може би една от най-старите форми на социално взаимодействие. Огънят винаги е бил в центъра, когато хората приготвят и ядат храната си, слушат истории и предания, покланят се пред божествата, предават  традициите и мъдростта, които ги поддържат.

От древни времена жените са се събрали в свещен кръг. В миналото често са били свързани основно с менструацията и цикъла на луната и са наричани Червените палатки. Те се срещат по целия свят, и на някои места все още се практикуват днес. Ан Ландас Смит, основател и директор на Circle Connections, казва, че червените  палатки (менструалната традиция) и лунните ложи стават популярни като свещено пространство за жени и момичета, които искат да утвърдят своята духовност и сексуалност и чрез свързване помежду си, да се излекуват от раните на патриаршията.

Независимо дали е около племенния огън, в средновековни манастири, в момински седянки, в групи по занаяти и интереси, групи за самоусъвършенстване, йога, медитация и др., жените отдавна се събират. Събират се, за да обменят емоции и енергия,  да споделят, да се лекуват, да се грижат за децата, да се смеят и да се свързват духовно – със себе си, с природата и с общността.

 

Какво е Женски кръг

Автентичните женски кръгове не са свързани с фемиснистки движения и също така дълбоко се различават от кътчета за клюкарстване, женски партита, пижамени партита или просто среща на кафе с приятелки.

Има много видове кръгове в зависимост от нуждите на членовете – те могат да бъдат кръгове за подкрепа, лечение, благоденствие, духовност и др. Може да има предварително избрана тема или темата да се обособи и оформи сама.Всеки кръг има свои уникални принципи, ценности и ритуали, които всички заедно измислят и приемат. В структурата на кръга няма йерархия; според желанията, може да има избрана жена за водещ, която се сменя всеки път. Водещият или групата може да избира определен ритуал за започване, предаване на предмет за говорене, игра и др. Гласът на всяка жена е еднакво важен, нейната история е почитана и напълно приета. Така кръгът става сигурно, безопасно място и контейнер за истина, изцеление и трансформация. Жените естествено развиват уменията за искрено споделяне, дълбоко слушане и свързване помежду си. Приемането и обединената сила на жените прави пространството свещено. Подкрепата, креативността, споделянето и насърчаването в женските кръгове дават чувство за смисъл и участие в нещо голямо и осезаемо.

Женският кръг е динамичен процес, всяка среща има различен ритъм и тон. Честота на срещите и продължителността зависи от самите жени, веднъж седмично, месечно или др. Голяма част от това, което се случва по време на кръга  е невидимо. Но то съдържа чисти намерения и обединяваща творческа сила, които носят жътва на всяка една жена, групата и общността в последствие.

 

Защо наистина се нуждаем от женски кръгове днес

Само чрез редовно общуване с други жени в защитена среда жените могат да изпитат, открият и разберат своята автентична и духовна женска същност. Потенциалът, който душата ни носи, често е прикрит от „реалността” на нашето ежедневие с многобройни роли и отговорности. Те ни карат осъзнато и по-често неосъзнато да се сдобием с редица маски, зад които крием страховете, мечтите и нуждите си.

В днешните времена на несигурност,  стрес, заетост, объркване и загуба на цел и посока е абсурдно да се борим сами. Обединение в женски кръгове ни е необходимо:

~ за да имаме безопасна, подкрепяща среда, в която да споделяме своята истина, тайни, страхове, вълнения;

~ да научим повече за ефекта на лунния и сезонния цикъл върху емоциите, енергията и физическото здраве на жените; разпознавайки тези естествени цикли в природата, можем да напаснем своите режими, графици и желания, така че да имаме повече пространство и спокойствие;

~ да се откъснем от битовизма на ежедневието; отделянето на това време може да намали нуждата от негодувание (към партньори и други), преяждане, натрупване на стрес и ни позволява да имаме по-здрави емоции и да се отнасяме по-добре през целия останал месец;

~ за да имаме редовен контакт с жени от всички възрасти, а не само с наши връстнички. Така младите жени имат възможност да почерпят от мъдростта и опита на по-възрастните, които можем да възприемем като ментори, учители, пазители на мъдростта.  Можем да научим от тях различни ритуали, практики за изцеление, родителски съвети, рецепти и др;

~ за да подкрепим, насърчим и освежим жените-майки в този зает и изтощителен етап от живота. Майките често се грижат за останалите 24 часа в денонощието. Кръгът им дава възможност да се подхранят и да зачитат собствените си емоции, да укрепват интуицията си.  Това е момент, в който майките могат да се съсредоточат върху себе си за известно време, вместо върху нуждите на всички останали;

~ за да се вдъхновяваме и празнуваме своята женственост!

Къде във вашия град има женски кръг? Може би вие искате  да го създадете? Посетете наше събитие, за да се вдъхновите или просто се свържете се с нас, за да ви насочим как да го организирате.

 

Автор: Десислава Писарова

 

Сподели на...