Ваканцията е десерт за ума. Винаги я чакаме с нетърпение и все ни се иска “още мъничко”. Това, което ни кара да си мечтаем да се отделим от всекидневния ритъм, е чувството за вътрешен мир, пълнота и спокойствие, до които се докосваме – макар и за кратко – по време на ваканцията. Защото именно този баланс е естественото състояние на аза. В йога се казва, че това умиротворение и хармония е преддверието на душата – мястото, където живеем истински.

Йога и арт пътуванията имат за цел да създадат условия за едно такова преживяване на хармония и мир. С тях се стремим да създадаваме благоприятна среда, където да се случи промяната: от стрес и безпокойство към баланс и щастие. Ако търсиш истински релакс, съчетан с нови изживявания, йога и арт уикендът е твоето нещо!

Защо това не е “просто ваканция”?

Ако се върнем на метафората с десерта, не всеки десерт е здравословен. Има торти, пълни със захар и консерванти, които дори да ни се струват вкусни, на практика нанасят повече вреди. Има и такива, които са здравословни, макар да са сладки.

По същия начин е и с почивката. Да ви се е случвало да искате да си вземете отпуска, за да се възстановите от…. отпуската? За това говорим. Понякога толкова искаме да наваксаме с пропуснатото време, преживявания и емоции, че това ни оставя изтощени. Ако искаме да се върнем изпълнени и презаредени, обогатени с нови знания, обменили опит и емоции с околните, имаме нужда от ритрийт.

Разбира се, тук задължително оставяме достатъчно време за почивка, разходка и време за себе си. Всеки може да избере интензитета на практиките. Ето нашите 6 причини да изберем йога и арт пътуване пред традиционната ваканция.

1. Намерение

В основата на тези трансформационни пътувания е поставянето на конкретна вътрешна цел или намерение. Дали имаме желание да сме по-спокойни, по-търпеливи или да развием полезни навици, важното е да си поставим ясно, конкретно намерение – то е като семе, което посяваме в подсъзнанието си. За разлика от класическото ‘безцелно’ обикаляне по време на ваканцията, тук се стремим да сме съзнателни през целия процес и да наблюдаваме как семето се трансформира, израства и разцъфва. Не че имаме нещо против безцелното ходене, напротив – и тук ще имаме разходки, само че сред природата, и се опитваме чрез тях да сме по-осъзнати за всичко, което ни заобикаля.

2. Съзнателност

Когато сме в ролята на туристи, често ни се случва да потребяваме и употребяваме. Пробвайки това-онова, ние консумираме, без да оставяме нищо в замяна. Не говорим за парите, които плащаме, а за енергията, с която се отнасяме с пространството. Когато сме в ролята на туристи, ние взимаме. Представете си сега, че освен да получим, можем и да дадем нещо от себе си – на околните, на природата, на местните жители. Осъзнатото потребление и отношение към ресурсите са в основата на нашата философия. Благодарност към майката природа, респект към тези, които се грижат за земята, любов към животните и хората.

3. Свързване

Най-точният превод на думата “йога” е свързване. Йога идва от санскритската дума юджвръзка. Така че не е чудно, че свързването е в основата на всяко трансформационно пътуване. Дигиталният свят с бясна скорост променя представата ни за свързаност, като ни създава усещането за лесна връзка, но същевременно ни оставя все по-неспособни да се справим със стреса и самотата. Целта на Art & Yoga retreats е да ни помогнат да подновим прекъснатите връзки – с детето вътре в себе си, с околните, с природата, със собствената си душа. Затова препоръчваме по време на тези уикенди да си направите дигитален детокс – да оставите телефоните и лаптопите настрана, за да усетите една по-висша и дълбока връзка.

4. Учене

Пътуването е един от най-добрите начини за учене. Освен в пространствено, човек преживява пътуване през своите собствени пейзажи. Пътуването акселерира процеса на преживяване и емоции, помага ни да видим в себе си неща, над които трябва да работим. Йога и арт пътуванията са начин разберем нещо ново за себе си, за най-близките си хора, за околните, за средата, за мястото, за местните хора. Те са съчетани с образователна част – ще си говорим за основната теория и практика на йога, аюрведа, медитация, хранене, духовност и т.н.

5. Oбщност

Приятелствата, които завръзваме, когато сме с отворени сърца, остават за дълго. Именно заради непредубедената и топла атмосфера, която създават йога, арт и природата, ние създаваме и оставаме близки със своите участници и ученици. Тук ще срещнете хора, с които ще станете приятели и ще искате да научите повече за тях. А ако дойдете със семейството, децата или партньора си, ще имате шанса да ги видите по различен начин, в нова светлина. Йога и арт ритрийтите са особено подходящо занимание и за екипи и организации, които търсят неформален и ефективен начин за сплотяване, различен от класическите корпоративни HR подходи.

6. Гъвкавост

Последното, но не и по важност, е че йога и арт пътуване можете да си направите както за уиекнд – перфектното съботно-неделно бягство, така и за по-дълго – от седмица до 20 дни. Ако ви е за пръв път, започнете с уикенд. Всичко зависи от настроението, желанието и бюджета. При всички случаи не е нужно да сте практикували йога или да се артист, за да се включите в преживяването. Важно е да имате желание да опитвате нови неща.

Звучи ли ви интересно? Вижте нашите предложения за предстоящи ритрийти.

Автор: Марина Желева

 

SaveSave

SaveSave

SaveSave

Сподели на...