Добре дошли в нашата седмична медитация. Намерението, което си поставяме тази седмица, е да сме по-осъзнати и да присъстваме по-пълно във всичко, което правим – от най-малките действия, през работата, до почивката и времето с любимите си хора. Нашата покана е в следващите дни  да обръщаме специално внимание и да сме съзнателни какво се случва в живота ни, какви са процесите, които протичат с или без наше участие.

Да наблюдаваме доколко сме в настоящия момент е едно от основните упражнения за осъзнатост (т.н. Mindfulness). Често ни се случва да живеем в миналото, отдадени на спомени или носталгия, или да мечтаем за по-добро време, кроейки планове за бъдещето.  Затова практиката тази седмица е свързана с това е състояние, в което сме осъзнати и присъстваме в настоящия момент, тук и сега. Един от най-лесните и практични начини за това е свързването ни със собственото ни дишане. 

Mindfulness е също стремежът да живеем в настоящия момент, в който единствено можем да изпълняваме своя дълг (дхарма) – призвание, предписан житейски дълг – с което изпълнение да сме ангажирани в това, което най-много обичаме и което е благоприятно за всички около нас.

Mindfulness е  да си дадем сметка, че всеки ден е невъобразим подарък. Радостта и щастието от живота са нещо възможно и постижимо. Това е първата ни задача.

Настанете се удобно и да започваме.

 

Сподели на...