Последните две години ми се наложи да съм по-внимателна към здравето и нуждите на тялото. Като вегетарианка трябва да съм особено внимателна с нивата на желязото и ви споделям как си го набавям. Като цяло за всички е полезно. Много опитен нутриционист ме посъветва, че ако хапвам достатъчно много зелени неща, амарант и витамин С, няма нужда да приемам хранителна добавка желязо. В моя случай зелени и амарант всеки ден, обаче!

Едно време си приготвях амарант, но след това нещо го изоставих. Като спомена на някого тази препоръка и все чувам: „Амарант ли, изобщо не знам какво да го правя“. Е и аз реагирах така на специалиста, но той ми каза просто да си сварявам по една купичка само във вода (става за 6-7 минути), да го държа в хладилника и да си добавям по две-три лъжици към супи и салати.

В допълнение, естествените Омега 3,6,9 аминокиселини се набавят предимно от зеленолистните, авокадото и лененото семе (споменавам само растителните източници, защото за мен рибата и рибеното масло не са вариант). Конкретният специалист не препоръчва разпространеното ленено масло или всякакви други олиа, тъй като се окисляват много бързо, изветряват и нямат добър ефект. Каза ми, че най-лесно, евтино и ефективно е да смилам ленено семе и отново да го добавям веднага преди ядене към супи, салати, смутита и закуски, без термична обработка.

 
Барон Желязо и Лейди Омега

И така, ето каква салатка често хапваме с мъжа ми, който отглежда марулките в оранжерия и ни зарежда в изобилие. Сега е сезон и на спанака, така че остава само да се наканите!
Всичко се нарязва или накъсва и миксира по желан от вас начин. Добре е да знаете, че за да се усвои желязото, помага витамин С, така че сложете смело повече лимонов сок. Също така за усвояването, не трябва да се приемат по същото време храни, съдържащи калций. Това означава най-вече млечни продукти. Ако пиете хранителна добавка магнезий, също не се приема заедно с желязото. Барон Желязо е специален, не се съчетава с всеки! Само с Лейди Омега и с подкрепата на Господин С!

– 1 маруля или айсберг (или смес от зелени, които харесвате)
– 1-2 шепи спанак
– 1 авокадо

– краставица (по желажие)

– 3-4 супени лъжици сварен амарант
– 1 ч.л. смляно ленено семе
– 30-40 г. печени тиквени семки или орехи

– сол, зехтин и повечко лимонов сок

 

 

Bon Appetit!

Ако пробвате, ще се радваме да споделите снимка или коментар на фейсбук страницата ни:

Автор:Десислава Писарова

Сподели на...