Статията е публикувана в сп. Йога за всички
Тук запазваме версията на автора

Инбаунд (от англ. inbound) – пътуване към определено място, пътуване обратно към дестинацията, от която сме тръгнали; връщане в точката на тръгване; завръщане у дома.

Йога (от санскр. юдж) – връзка, обединение.

 

Какво значи Инбаунд йога?

Йога е физическа, умствена и духовна наука. Тя предоставя на практикуващия начини за постигане на жизнена цялост и себереализация чрез познание, пречистване и хармонизиране. В модерния свръхтехнологичен свят йога предоставя философия за балансиран живот, чиято есенция е поддържане на връзка с духовната ни същност. Като в историята за Одисей , който пътува към родната Итака, йога ни учи, че животът е пътуване и ни носи удовлетворение едва тогава, когато се завърнем вкъщи – в изначалната си позиция на хармония и щастие, от която сме се отделили.

Както показва и името, Инбаунд йога е завръщане към себе си – към центъра на нашата същност, душата. Системата насочва директно към истинската цел на йога – намиране отговора на въпроса “Кой съм аз?”. С практикуването на системата Инбаунд, ученикът може да открие Аза си, своя вътрешен мир и истинската си същност – съзнанието, което живее във всяко живо същество и което ни свързва завинаги, прави ни част от едно голямо вселенско семейство.

Системата Инбаунд и нейните цели

Целта на Инбаунд йога е постигане на себепознание. Крайната дестинация на вътрешното пътуване е осъзнаване изначалната позиция на Аза като духовна единица, която се намира в постоянна връзка със своя създател. Нашата естествена природа е духовна – всеки от нас е вечна и неразрушима душа, която жадува да дарява и да получава любов. Тази душа има естествена склонност и желание да радва другите, да дава и да служи. Според Инбаунд йога този потенциал може да се реализира, единствено когато Азът насочи всички свои действия и мисли в служене на нашия общ източник и създател.

 

Крайната цел на всяко пътуване е любовта

Йога инбаунд е събуждане за истинската, универсална любов, отвъд замърсяванията на материалните отношения.
Универсалната любов, която идва от източника и има божествена природа, е единствената, която може да задоволи жаждата на битието: любов от сърце в сърце.

Откъде идва Инбаунд йога и кой е нейният създател?

В същността си Инбаунд не е новосъздадена школа, защото черпи и предава знание от най-автентичното учение за йога – такова, каквото е описано в древните писания . Това е школата, която Индия познава под името Санатана дхарма (санскр.) – “вечното и естествено състояние на Аза в неговата оригинална и чиста форма”. Терминът Инбаунд йога е създаден, за да опише това учение на Западния свят, но по нищо не противоречи на смисъла на Санатана дхарма.

През 1965 г. в САЩ пристига големият посланик на ведическата култура Шрила Бхактиведанта Свами Прабхупада. Той се радва на огромен успех през 60-те и 70-те, защото демонстрира по научен път важността на себереализацията в едно общество, загубило смисъла и истинските си духовни измерения. Оттогава целият свят се влюбва в йога, а интересът към опознаване на истинската й есенция не спира да расте и до днес.
Тази необходимост по естествен начин поражда появата на системата Инбаунд, която е формулирана от ученика на Свами Прабхупада – Бхакти Алока Парамадвейти. Сам станал духовен лидер с хиляди ученици по цял свят, Свами Парамадвейти дефинира и разработва Инбаунд йога като система, предназначена за Западния свят, която интегрира практиките на четирите класически школи (карма йога, гйана, дхйана и бхакти йога), като добавя към тях и хатха йога. Това е зрелият плод на изучаването, анализа и практиката на хилядолетния процес на йога, прилаган в разнообразни условия и според нуждите на модерния свят. Според Свами Парамадвейти, есенцията на Инбаунд йога е “служенето с любов и искреното желание да действаме като инструмент на любовта”.

 

Открийте ни на:
http://www.vrindaclub.com
https://www.facebook.com/yogavrinda

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

Сподели на...