…да твориш от сърце и смисълът на това древно изкуство;
                                                          …разкрасяването за моята Ведическа сватба;
                                                                                     …и при кого да си направите рисунка.

 

Скъпи Приятели,
21 декември е равноденствие и 2-годишнина от моята Ведическа сватба през 2016. По този хубав повод и от благодарност за прекрасния ми съпруг и хармонични семейни отношения, реших да споделя с вас тази статия, посветена на древното изкуство – Махенди арт и да ви свържа с хората, които го правят с любов и отдаденост.

 

Рисуване от сърце

Рисуването с къна ми  е любимо и специално занимание, което практикувам в свободното си време. Всеки път, когато разкрасявам някоя дама се потапям в това общуване и обмен на енергия. Все по-често ми се случва жените да не държат да им направя този или онзи модел, а да усетя интуитивно какво е за тях и да го нарисувам от сърце. И естествено, когато има доверие и свобода, се получава нещо красиво, автентично и привлекателно.

        

Често ме питат как се учи човек да рисува с къна и дали ми е отнело много време. Ами не – беше любов от пръв погед. Видях го, почувствах, че искам да го правя и започнах! Впоследствие видях уъркшоп на Стела Сачи Сундари, която за мен е лицето, ръката, сърцето и духа на махенди изкуството в България. Отидох, вдъхнових се още повече и просто продължих да го правя. Както с всичко останало, е въпрос на лична увереност, колко харесваш себе си и творчеството си, колко искаш да го даваш и споделяш с другите. И също така е важна тренировката и развиването на фината моторика на ръката. Това до преди години не беше проблем, но сега е, защото масово почти не пишем на ръка, не правим дребни сладки, не плетем, не шием, не бродираме… Същите хора, които ме питат, сякаш не докрай удовлетворени от моя отговор казват: „е да де ама трябва си и усет, дарба да рисуваш, да имаш търпение“.

Да и това е важно! Веднъж на уъркшоп дойдоха козметички, които искаха да овладеят това изкуство и да го добавят към услугите в салончето си. Само че останаха разочаровани, че нямам шаблончета, с които се прави лесно и бързо…че то било бавно и трудно, треперела им ръката, размазвало се, защо било такова кафяво, а не черно… Същевременно другите участници, които също се докосваха за първи път, но нямаха условия и очаквания  как ще печелят пари от това – бяха очаровани, доволни и с желание да нарисуват някого след като си тръгнат.

Скъпи хора, това е изкуство и е много древно. Една Висша Сила го пази от това да бъде комерсиално. Комерсиално рисуват с „къна“ – боя, мастило, шаблончета и т.н по сергиите на морето, но това не винаги е Махенди арт.

 

Какво е Махенди арт?

Махенди можеш да правиш ако си свързан с тази Висша Сила; знаеш от къде идва това изкуство, какъв е по-дълбокият му смисъл; можеш да го правиш със заплащане, но и да го даряваш с желание и ентусиазъм и пак да си удовлетворен.

Рисунката с къна има красив естествен кафяв цвят и трайност между 7 и 10 дни. Прониквайки в кожата, тя действа релаксиращо. Жените се отпускат и си почиват. Ако имате повод – празник, сватба или почивка – рисунката с флорални, геометрични и др. орнаменти е оригинално допълнение към тоалета, бижутата и стила ви. Ако нямате конкретен повод – ще си създадете радост и разнообразие.

Освен декоративно, къната има и лечебно действие. Нанасянето  й по върховете на пръстите предпазва от белене на кожичките и чупене на ноктите. Растителният танин, съдържащ се в растението, се свързва с протеина на кожата и я прави по-еластична.

 

Какъв е по-дълбокият смисъл на това изкуство?

Мисля, че никой друг не може да го обясни по-добре от Стела Сачи и с нейно разрешение цитирам тук какво разказва тя в статията Махенди – изкуството на рисуване с къна, публикувана в списание Йога за всички.

„Стремежът към красота и хармония в древна Индия е свързан с идеята за Бог. Наричан Бхагаван (най-съвършеният) и Кришна (всепривличащ), Той е смятан за източник на красотата във вселената. Затова и благородните хора в миналото, изучавали 64 изкуства за създаването на път към свързване с божественото. Едно от тях е изкуството за декориране на тялото с естествени пигменти и бои – махедни. Можем да го срещнем още като мехнди, механди, но коренът е един – санскритската дума за чудодейното растение “мендхика” (лат.  Lawsonia inermis).

Мендхика се отглежда и култивира при топъл климат, основно в Африка, Южна Азия, Австралия. Технологията за приготвянето на къната за рисуване изисква вещина – фино смляното растение се смесва с лимонов сок, черен чай, евкалиптово масло, камфорово масло и др.

В съвременна Индия, рисуването с къна съпровожда всеки по-голям религиозен фестивал и радостно събитие.  Дори е част от голяма предбрачна церемония, наречена Санджит. Известен и като “вечер на къната”, този празник събира жените от семейството на младоженците, за да изпъстрят ръцете и краката си за най-важния ден в живота на всяко момиче. Този ритуал дава възможност на двете семейства да се опознаят, отнема от стреса на трескавата сватбена подготовка,  а булката прекарва пълноценно време със сегашното и бъдещото си семейство.  Ръцете и краката на бъдещата невеста се декорират до коленете и лактите, превръщайки ги в истинско произведение на изкуството. Махенди се свързва с любовта и плодовитостта. За това и поверието гласи, че колкото по тъмна и ярка е рисунката, колкото по-дълго се задържи върху кожата, толкова  по-силна ще е любовта между съпрузите.“

Ведическа сватба

Имах щастието и благословията да имам ведическа сватбена церемония заедно с още две скъпи двойки през 2016. Ведическият сватбен ритуал е част от ведическата философия и бхакти йога. Булките  са в червено, а младоженците в бяло или друг цвят по желание. Младоженките трябва да са с много пищна украса и накити. По този начин вниманието на всички е насочено към орнаментите, което пази тялото на жената чисто. Също така, украсата булката прави с намерението не само да е красива, но и да привлече богинята на изобилието и благоденствието Лакшми в свия дом.

Ведическата сватба се води от автентичен духовен учител, посветен на разпространението на това знание чрез личен пример. Предварително се избира място за провеждане на церемония и се прави украса от плодове, цветя, семена, мляко. Заедно с помощник духовният учител води огнена церемония за пречистване, като пее мантри за милостта на Бог и моли за благословии за двойката, техния съвместен живот и служене. Съпрузите си дават специален обет за вярност, грижа и отдаденост и си разменят венци. След това  Учителят ги връзва и за няколко часа, докато приемат дарове, поздравления и черпят гостите с изобилие от вегетариански ястия, елексири и десерти.

Споделям с вас ръцете, които Сачи ми нарисува и малко от подготовката и магията на празника.

 

Махенди Артисти

Има вече и други добри артисти, но дамите, които познавам лично и препоръчвам са Стела Христова и Маноела Игнатова. Те се занимават професионално и инвестират в това да се обучават, развиват и разпространяват изкуството по етичен начин. Редовно участват в събития и фестивали. Себе си определям повече като любител-ентусиаст и както казах го правя като допълнително занимание в свободно време.

Направете подарък на себе си или скъп човек!
Обадете ни се, ще ви нарисуваме ръце от сърце с усмихнато лице!

В Бургас: (Аз) Десислава Писарова, 0888267244

В София: Стела Христова (Сачи Сундари), 0894077060

В Пловдив: Маноела Игнатова, 0894356961

 

Автор: Десислава Писарова

Сподели на...