Каква е връзката ни с природните елементи? Защо понякога се чувстваме “заземени“, а понякога “въздушни“? Защо понякога нещата просто вървят като “по вода“, а друг път се усещаме затлачени, тежки и инертни?

Връзката на тялото и ума с петте елемента на природата – огън, вода, земя, въздух и пространство – е очевидна. Аюрведа изследва и обяснява по дълбоко научен и практически начин как нашето тяло е изградено от смесицата на тези пет елемента. От комбинацията на тези пет елемента се проявява всичко във вселената, което познаваме, включително и нашето тяло и ум:

  • Най-твърдият елемент Земя присъства в нас под формата на всички твърди тъкъни в тялото ни – кожа, кости, зъби, череп, нокти, всички вътрешни органи. Той ни дава усещането на допир и е свързан с обонянието, ароматите.
  • Мекотата на елемента Вода пък изпълва цялото ни физическо тяло, всички телесни течности, кръвта, сърцето. Нашето тяло е 80% вода. Нея свързваме с чувството за вкус.
  • Огънят се свързва с нашето зрение, със способността ни да виждаме и различаваме в този свят. В тялото той се проявява като храносмилането,  способността ни да разбираме, преработваме информация, креативността.
  • Въздухът – това е жизненият дъх и принципът на движението. Въздухът в тялото се свързва с дишането, допира и кожата. Той присъства в телесните кухини, в които се помещават телесните газове – най-вече в белите дробове, трахеята, бронхите и т.н., както и всички празни пространства в тялото – черва, стомах и др.
  • Най-финия елемент на природата, пространство или етер – се свързва със слуха.  Това са ушите, всички телесни кухини, черва, кръвоносни съдове.

Тази медитация е нашата покана да се свържем с тях чрез петте си сетива, като визуализираме различни органи и системи в своето тяло.

Легнете удобно и позовлете на тялото намери своя комфорт и да остане неподвижно.
Нека следващите мигове позволим на тялото, ума и сърцето да се свържат и успокоят в медитация за свързване с петте елемента и петте сетива.

Сподели на...