За нас 2018-04-24T12:43:39+00:00

АРТ И ЙОГА РИТРИЙТИ

Всеки арт и йога ритрийт е уникално съчетание между почивка, йога и медитация, творчески практики и арт игри, разходки сред природата и образователна част. Освен тематичните ритрийти, можем да изготвим и специален прерсонализиран ритрийт за вашата група приятели, екип, организация или компания – тиймбилдинг, ритрийт по поръчка, креативен уикенд и др.

Вярваме, че пътуването освежава духа и обогатява човека, като разширява хоризонтите ни и ни прави по-отворени и приемащи. Но пътуването във външния свят не ни е достатъчно, защото винаги търсим и пътя навътре, към себе си. Колкото по-осъзнато го правим, толкова по-позитивна е промяната.

Ако и вие като нас обичате да опитвате нови неща, по време на нашите ритрийти ще имате възможност да:

  • да срещнете нови приятели
  • да пробвате нови практики
  • да опитате различна храна
  • да се свържете със себе си и околните
  • да се заредите с енергия и позитивни емоции
  • да си починете
  • да откриете неподозирани свои таланти

ИНБАУНД ЙОГА

Йога инбаунд е начин да се свържем със себе си и с вътрешния си център – душата. Тя ще събуди и енергизира тялото, ще умиротвори ума, ще възнагради интелекта и ще ни помогне да се доближим до душата. В Инбаунд йога комплексите включваме и интересни препратки от аюрведа – науката за успешен и здрав живот, мантра медитация или йога на звука, история и философия на йога и др.

Всяко йога преживяване е уникално пътешествие навътре, което ни помага да научим нещо ново за себе си, като неусетно се освобождаваме от стреса, безпокойството и несигурността. Това вътрешно умиротворение ще ни даде възможност да влезем с отворено сърце навътре в практиката на изследване: на себе си, своя източник и прекрасния свят, който ни заобикаля.

Дори и да сте нови в йога – не се тревожете! Физическата практика е построена така, че да е подходяща за всички нива, включително и за абсолютно начинаещи.

АРТ ПРАКТИКИ

Творческите практики са насочени към себепознание и по един интересен и влиятелен начин лекуват и освежават. Творческият процес е лечебен и носи позитивна промяна в живота. Груповите арт игри и упражнения помагат за справяне със стрес, преумора, депресия и са прекрасен начин за изграждане на взаимоотношения от сърце в сърце. Насочени сме много повече към процеса на творчество и свързване със себе си и другите, отколкото към крайния резултат и не целим да получим непременно произведение на изкуството.

Този подход сваля напрежението, прогонва недоволство и самокритика, помага за хармонизиране на емоциите, развиване на вяра и увереност. Участниците не се нуждаят от специфичен опит или умения в областта на изкуствата. Използваме прости изразителни подходи за рисуване, глина, поезия, танц, музика и споделяне. В част от творческите занимания интегрираме вдъхновящата философия на OIDA therapy и в частност OIDArts.

МЕДИТАЦИЯ

Мир, блаженство, хармония – всички се стремим към тях, но забързани към поредния връх за покоряване, все ги оставаме “за после”. В забързания свят често се борим със собствения си ум и ни е все по-трудно да имаме ясна мисъл, концентрация и фокус.

Медитацията ни дава възможност да се освободим от нежеланите мисли, напрежение и стрес. Тя е средство за пречистване на ума и включва методи за успокояване на менталния план, забавяне на темпото, упражнения за фокус и концентрация, практики за възстановяване на връзката с духовното.

Медитацията е активен процес, в който изследваме себе си, околните, природата и общия ни източник. Затова на нашите ритрийти винаги включваме медитативни практики – йога нидра, водена медитация, медитация чрез рисуване или друг творчески процес, киртан -мантра медитация и др. Дори и след само една практика можем да се усетим по-ведри и осъзнати.

ПРИРОДА

За нас природата е много повече от заобикаляща среда. Тя е проявление на съвършения интелект, тя е велик творец и ни дава най-силната връзка. Неслучайно във всяка кутлура се обръщаме към нея по един и същ начин – “майката природа”, “майката земя”. Колкото по-свързани сме с нея, толкова по-близо сме до естественото си състояние на щастие. Природата ни дава особен вид осъзнаване за правилната ни позиция във вселената. А това е основен аспект и в йога: да разберем свързаността си с всички живи същества и със своя общ създател, и да развием качествата на благодарност, състрадание и толерантност.

Затова и в нашите ритрийти внимателно избираме всяка дестинация, така че да сме по-близко до природата. Намираме еко селища, семейни къщи, малки хотели със съзнателно отношение към природата и нейните ресурси. Държим те  да съответстват на разбирането ни за съзнателно потребление и отношение към земята, животните и всички живи същества.

ХРАНА

Човек се храни по много начини – чрез ума, чрез сетивата, чрез знанието и разбира се чрез истинската, богата и вкусна храна. Не случайно всички народи имат поговорка, че “любовта минава през стомаха”.

Свежата и питателна храна, доставена и приготвена без насилие, е основата на здравото тяло, ум и съзнание. Тя е част от великолепното преживяване по време на всеки ритрийт и най-прекият път да променим ежедневието си към по-щастливо, здравословно и устойчиво живеене. Когато се храним с чиста храна, която не причниява страдание и експлоатация, ние ставаме част от една положителна промяна.

Кухнята, която предлагаме по време на нашите йога и арт уикенди, е 100% вегетарианска, с опция за веган меню, често приготвена по възможност с местни продукти и много любов. Менюто не включва алкохол.

ВОДЕЩИ

Десислава Писарова, арт терапевт

Аз съм Деси и обичам хората, природата, изкуството и Творецa.  Цветовете, рисуването, книгите и дърветата ме зареждат и изпълват с желание да създавам и споделям. Творя от много малка, но разбрах, че не го дължа само на вроден талант. Вярата в себе си и креативността (свободният дух да се изразяваш) са отношение и подход към живота, които се изграждат в подкрепяща и сигурна среда в детството. В работата си все по-често срещам хора, които не са имали такава среда или стресът, заетостта, умората, липсата на кауза и висша цел са довели до състояние на хронична умора, безпътица, тъга.

В творческото пространство на арт и йога ритрийт заедно с вас създаваме подкрепяща и вдъхновяваща среда за двама много важни наши партньори: Вътрешното дете и Твореца в нас. Каним ги да се покажат, забелязваме  ги в другите. С тези занимания в група, както и в индивидуалната си работа с хора, ви каня да се врънете към своята цялост и да живеете, водени от вярата и любовта.

Методи на работа: Коучинг и консултиране, Експресивна арт терапия, Оида терапия, Смейни констелации, Медитации, Активности в природата, Учене през игра и преживяване.

Марина Желева, йога инструктор

Аз съм Марина, или Мансаровар – моето име в йога традицията. Обичам и с радост практикувам йога и медитация от близо 9 години. Преди точно толкова за пръв път в живота си стъпих в йога ашрам и срещнах очи в очи философията й чрез линията на бхакти йога. Учих йога, мантра медитация и веданта философия в различни ашрами и йога центрове в Индия и Европа. И противно на всички очаквания, разбрах, че те са изключително актуални и приложими в съвременния свят. Йога постоянно ми показва, че единственият начин за справяне с предизвикателствата в живота и работата е активната духовност, емпатията и непрестанните опити да сме по-добри и любящи.

Преподаването, както и нашите арт и йога ритрийти, ми помагат да споделям как йога може да бъде част от живота на всеки и да ни дари с едно по-устойчиво усещане за вътрешен мир и щастие. Вярвам в творческия потенциал на всеки, в искрения ни стремеж да бъдем по-добра версия на себе си, и че това е възможно, само ако тръгнем с отворено сърце по духовния път.

Методи на работа: йога инбаунд, хатха йога, хатха-виняса, пранаяма, медитация, йога нидра, киртан