АРТ И ЙОГА РИТРИЙТИ

Всеки арт и йога ритрийт е уникално съчетание между почивка, йога и медитация, творчески практики и арт игри, образователна част и разходки сред невероятната природа на България. Освен тематичните ритрийти, можем да изготвим и специален персонализиран ритрийт за вашата група приятели, екип, организация или компания – тиймбилдинг, ритрийт по поръчка, креативен уикенд и др.

Пътуването освежава духа и обогатява човека, като разширява хоризонтите ни и ни прави по-отворени и приемащи. Но пътуването във външния свят не ни е достатъчно, защото винаги търсим и пътя навътре, към себе си. Колкото по-осъзнато го правим, толкова по-позитивна е промяната.

Ако и вие като нас обичате да изследвате и опитвате нови неща, по време на нашите ритрийти ще имате възможност да:

  • да пробвате нови йога и арт практики
  • да задълбочите собствената си практика, ако имате такава
  • да опитате различна храна
  • да се свържете със себе си и околните
  • да се заредите с енергия и позитивни емоции
  • да си починете качествено
  • да откриете неподозирани свои таланти
  • да срещнете нови приятели

ИНБАУНД ЙОГА

Йога инбаунд е практически метод, който ни помага да се свържем със себе си и с вътрешния си център. Тя енергизира тялото,  умиротворява ума, балансира емоциите, възнаграждава интелекта и ни помага да се доближим до душата. Йога инбаунд работи холистично за цялостното ни здраве и баланс.

В Инбаунд йога включваме асана, пранаяма (дихателни практики), медитации, аюрведа и йога философия –  основата на науката за йога. Всеки йога час е неповторимо преживяване, което ни помага да научим по нещо ново за себе си, като неусетно се освобождаваме от стреса и откриваме красотата на вътрешния свят.

Дори и да сте нови в йога – не се тревожете! Йога практиката е построена така, че да е подходяща за всички нива, включително и за абсолютно начинаещи.

АРТ ПРАКТИКИ

Творческите практики са насочени към себепознание и по един интересен и влиятелен начин лекуват и освежават. Творческият процес е лечебен и носи позитивна промяна в живота. Груповите арт игри и упражнения помагат за справяне със стрес, преумора, депресия и са прекрасен начин за изграждане на взаимоотношения от сърце в сърце. Насочени сме много повече към процеса на творчество и свързване със себе си и другите, отколкото към крайния резултат и не целим да получим непременно произведение на изкуството.

Участниците не се нуждаят от специфичен опит или умения в областта на изкуствата. Използваме прости изразителни подходи за рисуване, глина, поезия, танц, музика и споделяне. В част от творческите занимания интегрираме вдъхновящата философия на OIDA therapy и в частност OIDArts.

МЕДИТАЦИЯ

Мир, блаженство, хармония – всички се стремим към тях, но забързани към поредния връх за покоряване, все ги оставаме “за после”. В съвременния градски свят често се борим със собствения си ум и ни е все по-трудно да имаме ясна мисъл, концентрация и фокус.

Медитацията ни дава възможност да забавим темпото и да се освободим от нежеланите мисли, напрежение и стрес. Да пречистим и успокоим постоянно активния ум, който непрестанно работи, мисли, планира и скача от една идея в друга. С помощта на упражнения за фокус и концентрация, дихателни практики и релаксация, ще се научим малко по малко да контролираме непокорния ум.

Медитацията е активен процес, в който изследваме себе си, околните, природата и общия ни източник. Това е процес, в който ставаме по-осъзнати. Затова на нашите ритрийти винаги включваме медитативни практики – йога нидра, водена медитация, медитация чрез рисуване или друг творчески процес, киртан -мантра медитация и др.

ПРИРОДА

Природата е много повече от заобикаляща среда. Тя е проявление на съвършения интелект, тя е велик творец и ни дава най-силната връзка. Неслучайно във всяка кутлура се обръщаме към нея по един и същ начин – “майката природа”, “майката земя”. Колкото по-свързани сме с нея, толкова по-близо сме до естественото си състояние на щастие.

Природата ни показва правилната ни позиция във вселената. А това е основен аспект и в йога: да разберем свързаността си с всички живи същества и със своя общ създател, и да развием качествата на благодарност, състрадание и толерантност.

Затова и в нашите ритрийти внимателно избираме всяка дестинация, така че да сме по-близко до природата. Намираме еко селища, семейни къщи, малки хотели със съзнателно отношение към природата и нейните ресурси. Държим те да съответстват на разбирането ни за съзнателно потребление и отношение към земята, животните и всички живи същества.

 

ХРАНА

Човек се храни по много начини – чрез ума, чрез сетивата, чрез знанието и разбира се чрез истинската, богата и вкусна храна. Не случайно всички народи имат поговорка, че “любовта минава през стомаха”.

Свежата и питателна храна, доставена и приготвена без насилие, е основата на здравото тяло, ум и съзнание. Храната е част от великолепното преживяване по време на всеки наш арт и йога ритрийт. Ако искате да научите повече за невероятния свят на аюрведа, посетете някои от нашите специални кулинарни ритрийти. Това е най-прекият път да променим ежедневието си към по-щастливо, здравословно и устойчиво живеене. Когато се храним с чиста храна, която не причниява страдание и експлоатация, ние ставаме част от една положителна промяна.

Кухнята, която предлагаме по време на нашите йога и арт ритрийти, е 100% вегетарианска, с опция за веган меню, приготвена по възможност с локални продукти и много любов. Менюто не включва алкохол.

ВОДЕЩИ

Десислава Писарова, арт терапевт

Аз съм Деси и обичам хората, природата, изкуството и Творецa.  Цветовете, рисуването, книгите и дърветата ме зареждат и изпълват с желание да създавам и споделям. Творя от много малка, но разбрах, че не го дължа само на вроден талант. Вярата в себе си и креативността (свободният дух да се изразяваш) са отношение и подход към живота, които се изграждат в подкрепяща и сигурна среда в детството. В работата си все по-често срещам хора, които не са имали такава среда или стресът, заетостта, умората, липсата на кауза и висша цел са довели до състояние на хронична умора, безпътица, тъга.

В творческото пространство на арт и йога ритрийт заедно с вас създаваме подкрепяща и вдъхновяваща среда за двама много важни наши партньори: Вътрешното дете и Твореца в нас. Каним ги да се покажат, забелязваме  ги в другите. С тези занимания в група, както и в индивидуалната си работа с хора, ви каня да се врънете към своята цялост и да живеете, водени от вярата и любовта.

Методи на работа: Коучинг и консултиране, Експресивна арт терапия, Оида терапия, Смейни констелации, Медитации, Активности в природата, Учене през игра и преживяване.

Марина Желева, йога инструктор

Аз съм Марина, или Мансаровар – моето име в йога традицията, сертифициран Yoga Alliance 200RYT инструктор по хатха виняса йога.

Животът и ученето на йога в Индия и Европа, в различни йога ашрами и общности, започна преди 10 години. Оттогава изучавам йога, мантра и ведическа философия. Разбрах, че те са изключително актуални и приложими в съвременния свят.

Преподаването, както и хората, които срещам на нашите арт и йога ритрийти, ми помагат да дефинирам по-ясно целта си. Тя е скромен опит да ви служа.  Ще се радвам да ви споделя как йога може да бъде част от живота и ежедневието ни.  Истински вярвам, че йога ще ни направи по-щастливи и здрави, само ако изпитаме силата й сами. Тя има потенциала да ни доведе до онова състояние на щастие и любов, което винаги носим в себе си. Просто трябва да започнем с първата крачка.

Методи на работа:  хатха йога, хатха-виняса, бхакти йога, пранаяма, медитация, йога нидра, киртан

Сподели на...