Понякога работната седмица и планините от задачи така ни завъртат, че докато се усетим, станало април. Как да вкараме йога практиката в ежедневието си, за да спазим новогодишните обещания и да сме по-здрави и осъзнати?

Краят на годината и началото на новата е традиционно време за решения и обещания. Заклеваме се, че ще оставим старите, нетолкова приятни навици да почиват в календара на миналото, и че ще си отгледаме нови, по-здравословни за следващата. Повече спорт, по-малко нерви, повече домашно приготвена храна, по-малко пици на парче, изядени на крак; повече пътуване и по-малко стоене до късно в офиса, по-редовната йога практика, повече грижа за себе си, повече време сред природата – все неща от списъка на повечето ми приятели, вкл. и учениците ми по йога. А и в моя.

От края на ноември досега съм все на път, по обучения, ритрийти, летища, с джетлагове, постоянно недоспиване и травма на кръстния прешлен, и изоставила редовните си часове по йога в София, се опитвам да поддържам собствената си йога практика в нормални граници.  Разбирам колко е трудно да спазиш някои обещания, особено ако се касаят до самия теб.

Запишете го на хартия

От близо три години си водя дневник. Започна като опит да поддържам минимална писателска рутина – в по-малка, незаплашителна форма от блогването например – и целеше да ме накара да пиша редовно. В голяма част от случаите т.н. ми “дневник” е тефтер със списъци, цели, впечатления, идеи, но често прераства и в къси разкази, рефлексии, поезия и записки за сценарии. Целите и обещанията към себе си са част от записаните в дневника неща, защото ми помагат да визуализирам посоката: къде искам да отида, от какво искам да се избавя, какво ми липсва, какво ми е нужно. Целите за новата година са прекрасна причина да стартирате дневник, ако досега сте го отлагали. Запишете ги. Ако искате да правите повече йога, запишете го на хартия! Използвайте глаголи, действени задачи, измерими цели. Прегледайте какво сте написали след месец-два, в средата на годината, в края й. Аз искрено се забавлявам и се връщам към своите списъци от преди 2 години – приятно е да видиш какво си изпълнил и кои от нещата междувременно са престанали да бъдат важни.

Започнете с измерима цел

Ако искате да правите “повече” йога, това е чудесно, но ще ви е още по-полезно, ако запишете колко точно. “2 пъти седмично” е добър начин да разберете дали наистина това е повече или по-малко от миналата, защото е измерима цел. 20 минути всеки ден, час дневно и т.н. – това са все конкретни, измерими ориентири.

В началото е най-разумно да стартирате с часове по йога в някое студио – най-сигурният начин, че наистина ще правите йога, е … просто да отидете на йога. Моят учител обича да се шегува, че най-трудната асана е да се закараш до постелката. Щом си на килимчето, вече си свършил 50% от работата. Наистина отлагането е огромен проблем на ума, с който се борим непрестанно, затова в началото на йога пътя ни е нужна особено много дисциплина. Най-лесно е тази дисциплина да дойде отвън. Посещението на класове ни дават именно това – рутина, дисциплина, помощ и насоки от учител. Ако успеете да ходите на йога веднъж или два пъти в седмицата, това е страхотен старт на една по-добра и здравословна година.

Направете йога част от ежедневните си ритуали

Както важи за всеки навик, най-лесно е, когато си отделите специално време и място за него. Направете йога практиката си специално преживяване, част от self-care ритуалите си, време за себе си. Дали ще е сутрин преди работа или вечер преди сън зависи изцяло от личния ви вкус и целите, които искате да постигнете с нея. Писанията обясняват, че йога работи различно, в зависимост от това по кое време на деня изпълняваме асаните – сутрин засилваме слънчевата, екстровернта, насочена навън действена енергия, а вечер – лунната енергия, насочена навътре, към релаксация и отпускане. Независимо дали ще изберете сутрините, когато сме свежи и отпочинали, за да заредите тялото с енергия, или вечерите, в които да се отдадете на отпускаща и по-медитативна практика, направете йога част от навиците, без които не можете.  Тя я като любовта – толкова специална, че ще ви липсва, когато я няма.

“Колкото повече, толкова повече” не винаги е добра идея

И тук, като в любовта, важи правилото, че балансът е цар. В йога често ще чуете, че търсим именно баланса, златната среда, хармонията. Сложете си здравословни граници. Не правете повече от това, което тялото (или умът) ви може да понесе! Често наши ученици, особено на обучения за йога учители, си нанасят травми от прекален мерак да практикуват повече, отколкото могат. В йога и аюрведа това се нарича практика в настроение на раджас – с прекалено много натискане, напън или усилие. Йога трябва да се практикува в настроение на осъзнатост – саттва,  смирение, слушайки тялото, ума и фините тела, а не с цел да постигаме напредък и прогрес. Йога не е състезание, затова моля, не насилвайте нещата. 20 мин всеки ден са много по-добри от 2 часа веднъж в седмицата.

Не се опитвайте да “оцените” успеха си,  това дали напредвате, дали се справяте добре. Не гледайте съседа си по постелка. Това звучи трудно за преглъщане в нашето целево-ориентирано общество, но в дългосрочен план ще ви спести много главоболия. Намерете учител, на който се доверявате, и оставете на него да следи дали се развивате добре на постелката. Вашата задача е да изпълнявате пракиката си с постоянство. Останалото ще дойде само.

 

Направете го забавно

Каквито и да са целите ви, всичко се преглъща по-леко, ако се върши с усмивка. Йога е изключително дълбока, сложна и интересна наука, но не значи, че не може да е забавна. Йога е сериозна и в същото време подходяща за всеки. В часовете ми идват всякакви хора – млади момичета, жени на моята възраст,  професионални баскетболисти, програмисти, работещи в офиси, жени в средата на петдесетте, жени с по няколко внучета. Всеки намира по нещо за себе си, защото йога е може да даде всекиму по нещо – успокоение за ума, намаляване на сковаността и схващанията в тялото, по-добър сън, по-лесно справяне със стреса. Но тези, които се връщат, го правят заради това, че откриват нещо, което никое друго преживяване не им дава: излизат от час с усмивка.

Йога може да е забавна. Ако не можете да се задържите дълго в гледащо надолу куче, голяма работа, позволете си лукса да не го направите. Ако балансиращите асани ви карат да се клатушкате и люлеете – чудесно, позволете си да се клатушкате и да се посмеете на себе си. Изплезете език в лъвското упражнение и се почувствайте странно. Колкото по-често си позволявате да се смеете така, толкова по-освободени и щастливи ще се чувствате после. И ще си тръгвате от йога с усмивка.

 

 

 

Сподели на...