Независимо дали се занимаваш с йога или (все още) не, всички имаме нужда от тактики за справяне със стреса в ежедневието. Настоящото ръководство предлага лесни начини как да неутрализираме въздействието на външните фактори от вечно променящата се среда по начин, че те да не ни влияят толкова. Когато не можем да променим средата, можем да променим реакциите си спрямо средата. Именно тук можем да заимстваме много от йога практиките, дори и да сме нови в йога.

1. Дишай

Забелязал ли си как дишаш, когато си под стрес? Изнервен или притеснен си и дишането ти автоматично се забързва, става плитко, накъсано, сякаш не ти достига въздухът. Да, всички сме били там. Спри и си поеми дълбоко дъх през носа. Бавно и пълно, така че дробовете ти да се изпълнят чак до върховете. Издишай бавно всичкия събрал се въздух от ключиците чак до корема. Повтори десетина пъти.

Дълбокото дишане е най-бързият начин да се върнеш обратно в настоящето, когато привидната драма на заобикалящия те свят се срутва върху ти. Когато се усетиш под стрес, опитай да си напомняш да дишаш дълбоко в продължение на няколко минути. Просто дишай през носа и наблюдавай потока на собствения си дъх, опитвайки се да задържиш вниманието си единствено и само върху дишането.

2. Движи се

Физическата практика не просто поддържа тялото здраво и във форма, но и влияе успокояващо на ума и намалява стреса. Хората, които спортуват редовно, ще ти споделят, движението им дава усещане за тонус, енергия и добро настроение. Движението на тялото, независимо дали е йога или спорт, помага да се чувстваме по-енергични през целия ден, да спим по-добре през нощта, имаме по-ярки спомени и се чувстваме по-спокойни и позитивни. Физическата практика, особено йога, е мощно лекарство за много общи предизвикателства за психичното здраве. Изследванията показват, че редовните физически упражнения благоприятстват за справяне с безпокойство, депресия, синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност. Скорошно проучване на Harvard T.H. Chan School of Public Health откри, че 15 минути тичане на ден или ходене в продължение на един час намалява риска от депресия с 26%. Ако си нов в областта, препоръчваме ти да започнеш с 30-40 мин дневно лека йога, разходки и домашни тренировки, а ако си по-напреднал, добави тичане, плуване или нещо друго по твой вкус.

3. Медитирай

Започни с няколко минути на ден. Звучи по-трудно, отколкото е, но може да направи чудеса! Седни на тихо местенце в удобна поза по твой избор. Важното е да си с изправен гръб и очите да са затворени. Започни да набюдаваш дишането си и да насочваш вниманието си навътре. В началото ще ти е трудно да спреш мисловния поток, но това е съвсем нормално. Опитвай се да не обръщаш внимание на мислите, а да ги оставяш да изтекат като на лента. Не се хващай за никоя конкретна мисъл, а си представи как я отпращаш. Целта е лека-полека умът да се “изпразни” от мислите, плановете и притесненията, които постоянно ни занимават. Опитай се да наблюдаваш всички усещания, които се появяват в тялото ти, докато седиш. Не ги оценявай като добри или лоши, а само ги наблюдавай и приемай. Като култивираме това приемане и наблюдателност, ние постепенно успокояваме ума и постигаме по-дълбоки нива на омиротворение, спокойствие и стабилност.

4. Работи върху гъвкавостта

Ако през по-голяма част от деня седиш на стол, имаш нужда от подобряване гъвкавостта на тялото. Упражненията за това, особено тези от йога, ще ти помогнат да запазиш гъвкавост не само във физическото тяло, но и в реакците си в различни житейски ситуации. В йога се казва, че гъвкавостта на тялото води и до гъвкавост в ума. Това е особено важно, когато сме под стрес, защото менталната флексибилност ни дава възможност да се адаптираме към променящата се външна среда; да реорганизираме менталните ресурси според новата ситуация; да сменим гледната точка и да погледнем на “проблема” под нов ъгъл, както и да балансираме своите желания и нужди с настоящето. Започни с леки упражнения за разтягане: йога разгрявки и йога комплекси за гъвкавост на тялото.

5. Пей, сърце!

Пеенето е мощно средство за справяне със стреса. Особено под душа, с цяло гърло, сякаш никой не те слуша. Сериозно. Използването на гласа е пряко свързано със себеизразяването (5-та гърлена чакра), отработването на емоциите, способността да изкажем болката си и да се освободим от стресовите наслагвания, и затова е част от нашите любими начини за разтоварване. Без значение дали намираш собственото си пеене за хубаво или не – пей! Пей с кеф, с пълно гърло и от сърце, и ще видиш как стресът и притеснението малко по-малко ще изчезнат. Неслучайно народът е казал, че “който пее, зло не мисли”. Аз лично обожавам да пея, най-вече обичам да пея мантри – свещени звуци с духовна вибрация, които са предназначени да пречистят и издигнат ума и съзнанието.

Сподели на...