Моите 5 причини защо трябва да пътуваме: не повече, а по-осъзанто

Скоро Мони от OM trips ме помоли да разкажа как съчетавам йога и забързания градски начин на живот, изпълнен с много пътувания. Въпросът, на който трябваше да отговоря, беше как да пътуваме по-осъзнато. “Чудесно”, помислих си, защото “осъзнати пътувания” е  слогънът на нашият проект Art & Yoga Retreat. И после видях, че отговорът не е чак толкова очевиден.

Това ми даде посока да помисля повече за това защо пътуванията са ни толкова нужни и важни. И изобщо как да пътуваме така, че не само да “взимаме” от средата, а и да даваме нещо обратно. Оттам тръгнахме, когато започнахме да мислим с Деси концепцията на Art & Yoga Retreat преди близо две години. Тогава си казахме, че искаме да пуснем на свобода тази идея: че да пътуваш в пространството е приятно, но не е достатъчно, и за да се чувстваме удовлетворени, се нуждаем от нещо повече, което не се открива в музеите и двуетажните туристически автобуси. Осъзнато или не, ние се нуждаем от пътуване навътре, от изследване на вътрешните пейзажи. Именно тук йога, медитацията и изкуството се вписват изключително на място, защото това са процеси, които също са вид пътуване, само че навътре. Ето моите 5 причини защо се нуждаем от пътуване:

  • Опитваме нещо ново

Когато сме на път, сме в настроение за експерименти. Искаме да пробваме местната кухня, да видим как живеят хората на това място- това здравословно любопитство е естествено за човека. По същия начин йога ритрийтите са един много лек и същевременно дълбок начин човек да опита йога или арт терапия за пръв път. Те съчетават пътуване, практики, свободно време, нови места, нови хора.

  • Смяна на перспективата

За тези, които вече имат своя лична практика, арт и йога ритрийтите са начин да сменят перспективата. Това е нещо, от което всички имаме нужда. Според мен това, от което всички се нуждаем, е именно повече осъзнатост, по-силна връзка с природата, повече общуване и човечност. Това се случва много по-лесно, когато сме на път и се откъснем от ежедневието в града и зоната на комфорт. Когато сме близко до природата, в благоприятна и подкрепяща среда, сърцето се отваря и се случва чудото.

  • Повече емпатия

Когато познаваме повече гледни точки, е възможно да започнем да ставаме по-приемащи и да развием емпатия. Колкото повече знаем за другия, толкова по-възможно е да го разберем и да го подкрепим, когато е необходимо. То е като да намериш път към другия – първо трябва да знаеш, че другият съществува, после да го попиташ какво обича, и накрая да намериш начин да му го дадеш. Пътуването е всичко това, но то се случва несъзнателно. Целта ни по време на ритрийтите е да превърнем този процес в по-съзнателен.

  • Време за мислене

За мен пътуването е особен вид медитация – остава ми време да мисля върху неща, за които в ежедневието си не мога да мисля. Обожавам да пътувам “бавно” – с влак или автобус, с кораб или ферибот дори – защото имам дълги часове, в които мога да съзерцавам сменящите се картини и да оставя мислите си също да текат с подобен ритъм. Докато пътуваме, често си даваме именно тази свобода: да помислим над неща, които сме отлагали, да си дадем почивка от мислите, които обикновено ни държат фокусирани в ежедневните проблеми, и да се замислим за нещо малко по-важно от това какво да сготвя довечера.

  • Завръщане вкъщи

Най-хубавото пътуване е това, след което можеш да се завърнеш у дома, защото имаш място, което наричаш дом. Макар че обожавам да пътувам,  за мен е изключително важно да имам място, в което да се завръщам и да оставам там задълго, без да се движа. Както в йога е важно състоянието на покой и неподвижност (шавасана) след асаната и активната практика, по същия начин за мен е важно това спиране след пътуване, защото тогава се случва истинското осмисляне, абсорбиране и “преработване” на всички емоции, впечатления и преживявания.

 

Малко снимки от последните йоги пътувания в Майорка през декември по повод 200-часовия Certified Yoga Teacher Training в Ashram Om, където преподавах философия на йога, и още красоти от острова, плажа и портокаловите градини.

 

Сподели на...